Газова війна між Україною і Росією цього року малоймовірна. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив колишній представник Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський.

За його словами, «Газпром» на даний момент має максимальні вигоди від співпраці з Україною і подальший тиск на українську сторону може бути обумовлений тільки політичними причинами. «Реальних економічних причин для газової війни, принаймні цього року, немає, тому що Газпром продає Україні газ за такими захмарними цінами і має таку вигоду, що йому недоцільно це міняти», - заявив експерт.

У той же час Соколовський не виразив твердої впевненості в тому, що газової війни цього року не буде. «Політично - всього можна чекати, особливо після рішення ФІФА», - заявив він.

У свою чергу президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук зазначив, що передумов для газової війни між Україною і РФ дійсно немає, тому що «в ході попередніх воєн «Газпром» зазнав збитків, а Росія втратила лідерство у видобутку і продажу газу».

Проте, експерт не виключає, що може спрацювати й інший фактор, зокрема може бути «емоційне рішення Кремля».

За його словами, розгорнути нову газову війну було б небезпечно, перш за все, для Росії, у тому числі й тому, що в світі, зокрема в ЄС, є більш чітке розуміння того, що відбувається. «І якщо раніше Євросоюз після артпідготовки з боку Росії думав про українців, які перекривають газ, то зараз, судячи з реакції ЄС, є краще розуміння того, що відбувається», - підкреслив Тодійчук.

Як повідомляв ForUm, Україна і «Газпром» домовилися про планове проходження майбутнього осінньо-зимового періоду.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164