Результат роботи економіки в липні-серпні дозволяє говорити про формування початкових ознак оздоровлення. Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку України (НБУ) Валерій Литвицький.

«Потрібно обережно ставитися до цих ознак, тому що кожна фаза ремісії може перетворитися на рецидив», - зазначив він.

За словами Литвицького, в перші два місяці третього кварталу двигун економічного падіння, на щастя, не додав обертів.

Він уточнив, що прискорення спаду в другому кварталі поточного року до 1,3% з 1,1% у першому кварталі багато в чому пов'язане з більш високою базою порівняння: у першому кварталі 2012 року ВВП зріс на 2,2%, а в другому - на 3,0%.

Радник глави НБУ нагадав, що база порівняння третього кварталу 2012 року є сприятливою, оскільки саме тоді почалося зниження ВВП. Ще більш сприятливою стане база порівняння четвертого кварталу 2012 року: тоді спад склав 2,5% порівняно з 1,3% у третьому кварталі, додав Литвицький, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він пояснив, що галузі - аутсайдери - транспорт і будівництво - у липні-серпні додали обертів руху: спад на транспорті сповільнюється три місяці поспіль, а в будівництві - два місяці поспіль.

Одночасно не виключено, що пройшла дно спаду промисловість, а динаміка зростання галузей - лідерів - роздрібної торгівлі та сільського господарства - тримається у вимірі дворозрядною цифрою, додав радник глави НБУ.

«Економічна активність у липні-серпні вища, ніж у відповідні місяці минулого року, а кумулятивна динаміка зростання ВВП за вісім місяців, за моїми оцінками, вища, ніж за шість місяців 2013 року», - підсумував Литвицький.

Він також вказав, що у вересні поступово набували чинності позитивні тренди розвитку економіки США, Європи, Росії, Китаю і Японії. «Не виключено, що останній місяць третього кварталу в економіці України може призвести до закріплення висхідних ознак липня-серпня», - вважає радник голови НБУ.

На його думку, монетарну стимулюючу політику Нацбанку і уряду слід обережно посилювати. «Це дозволить змістити акцент з ощадної на виробничу (інвестиційну) і на споживчу (купівельну) активність суб'єктів господарювання та домашніх господарств», - підкреслив Литвицький.

У зв'язку з цим він нагадав, що в серпні в Україні споживчі ціни впали на 0,7%.

«Бачу родзинку в іншому: профіль руху споживчих цін плоский, коливання цін тривалий час відбуваються в супернизькому діапазоні», - зазначив Литвицький.

«Запобігти поглибленню дефляції може рефляційна політика монетарної акомодації - тобто помірного грошового стимулювання внутрішнього і, перш за все, споживчого попиту. Ця політика вже проводиться у 2013 році», - підкреслив радник глави НБУ.

Він вказав, що сезонне зниження цін у серпні - швидше правило, а виключення були тільки у 1998, 1999, 2007 і 2010 рр.

Радник глави НБУ виділив високу схильність населення до заощаджень на тлі привабливих, високопозитивних у реальному вираженні ставок за депозитами. При цьому після липневого зниження на 5,1% у серпні вони знову зросли на 4,8%. Як результат, у липні гривневі депозити фізичних осіб збільшилися на 1,1%, а у серпні - на 1,4%.

«Депозити ростуть швидше від грошової маси, яка в серпні збільшилася на 1,0%. На 1 вересня гривнева грошова маса зросла на 16,1%, а гривневі депозити фізосіб - на 27,2%. Зростання грошової маси абсорбується переважаючим темпом збільшення депозитів» , - підкреслив Литвицький.

Він також вказав на антиінфляційний ефект стабільності обмінного курсу. «Електоральний тиск у цьому році відсутній. Курсова стабільність, швидше за все, в основному збережеться», - сказав радник голови НБУ.

Експерт додав, що високі і навіть рекордні врожаї останніх трьох років формують продовольчу дефляцію, яка за вісім місяців склала 2,2%, що стало другим показником в історії України після продовольчої дефляції 2002 року, коли продовольчі ціни за вісім місяців знизилися на 6,4%.

«Але на підході й антидефляційні чинники», - заявив Литвицький. Крім політики монетарної акомодації, ключовими з них він назвав можливе збільшення бюджетних витрат споживчого напряму ближче до кінця року, передноворічну споживчу активність, прискорення зростання цін виробників і в цілому більше пожвавлення економіки, ніж у рецесійному другому півріччі 2012 року.

За словами радника, не виключається також зростання паливних цін, якщо набере чинності вихід з кризи глобальної та вітчизняної економіки, а також можливе відновлення тренда на зниження ставок по депозитах.

«Дія антидефляційних факторів може бути переважаючою. Рік можна закінчити без дефляції, або з показником не вище торішнього», - вважає Литвицький.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215