Можливі наслідки погіршення відносин з Росією драматизувати не варто. Про це політичний директор МЗС Польщі Ярослав Браткевич заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm'у.

За словами дипломата, коли країни Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) йшли в НАТО, з Москви теж звучала дуже «гучна і пристрасна критика». «Вона зводилася до того, що після вступу до НАТО відносини наших країн з РФ різко погіршаться. Але нічого подібного не сталося. Також я пам'ятаю, що коли ми наближалися до членства в Євросоюзі, росіяни висловлювали активні побоювання, що їхня Калінінградська область буде повністю ізольована - однак тепер це найбільш відкритий російський регіон, і через нього північні райони Польщі затоплені росіянами», - зазначив фахівець.

У цілому в політичних і економічних відносинах з Росією, продовжив він, у Вишеградської групи зараз висхідна тенденція, а не навпаки. «Я вважаю, що те ж саме, зрештою, станеться і з Україною після укладення договору про Асоціацію. Адже він не примушує будувати Велику Китайську стіну вздовж російського кордону. Ми можемо легко поєднувати нормальні економічні, політичні, суспільні відносини з РФ і дотримання норм договору з Євросоюзом», - упевнений представник польського МЗС.

У свою чергу політичний директор МЗС Угорщини Саболч Такач сказав, що нікому не потрібно сприймати Вільнюський саміт як гру, в якій хтось обов'язково виграє, а хтось програє. «Більше того, я переконаний, що в підсумку Росія виграє від асоціації України з ЄС», - акцентував дипломат.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська ж сторона заявила, що Митному союзу у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС доведеться вжити захисні заходи.

Євроінтеграційні устремління України не завадять співпраці з Росією та іншими країнами Митного союзу, зазначає Президент України Віктор Янукович.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219