Візова лібералізація - одна з головних речей, які може дати Україні асоціація з Європейським Союзом. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, заявив на прес-конференції політичний директор Міністерства закордонних справ Угорщини Саболч Такач. За словами дипломата, після зближення з Євросоюзом країни Центрально-Східної Європи відчули значні позитиви вільного пересування і подорожей. «Такі зміни зробили нас більш конкурентоспроможними, дали поштовх розвитку суспільства і економіки», - сказав фахівець.

Він нагадав про план дій щодо спрощення візового режиму з Україною, що включає дві фази. «Перша з них переважно стосується законодавчих актів і норм, які повинні бути прийняті Верховною Радою і Кабміном. Ми теж пройшли через все це, виконали аналогічні вимоги. Так, це певні зусилля - але вони того варті. Ми віримо, що позитивний приклад України дасть урядам інших країн «Східного партнерства» привід і можливість для аналогічних реформ», - зазначив представник угорського МЗС.

Як підкреслив він, Європі потрібно говорити не лише про умови. «Можна лише схвалити зусилля вашого Кабміну у виконанні умов лібералізації, тут зроблено багато. Ми хочемо, щоб українська влада тут і надалі була сміливою у своєму просуванні вперед, у прийнятті часом непростих, але потрібних рішень. «Вишеградська четвірка» підтримує перехід України до другої фази плану дій щодо візової лібералізації і зацікавлена​​, щоб ЄС скасував візи для українців, як тільки ваша країна виконає весь план дій і відповідатиме певним критеріям», - сказав Такач.

Нагадаємо, 22 березня Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Євросоюзом про внесення змін до договору про спрощення оформлення віз.

18 квітня Європейський парламент дав згоду на набуття чинності Угоди між Україною та Європейським Союзом про спрощення порядку видачі віз громадянам України.

Підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС, а також проведені реформи дозволяють говорити про прискорення процесу лібералізації візового режиму і перехід до безвізового .

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250