Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 2 жовтня затвердив проект постанови «Про внесення змін до Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Документ посилює стягування штрафів з порушників будівельних норм, правил та інших нормативних документів у будівництві.

Тепер при виявленні порушень інспектори Державної архітектурно-будівельної інспекції можуть відразу ж накладати штраф на недбайливого забудовника.

Експерти нагадують, що раніше у разі виявлення порушень Держархбудінспекція спочатку вручала припис про усунення порушень. А штраф накладався тільки у разі, якщо порушення так і не були усунені.

Тепер покарання за порушення у будівництві піде відразу ж, і навіть тоді, коли забудовник не буде відхилятися від будівельних, санітарних, екологічних та інших норм, а просто не повідомить інспекторів про свої дії.

Урядові аналітики зазначають, що принцип добровільного декларування у будівництві був введений замість скасування значної кількості ліцензій, які раніше необхідно було отримати, щоб мати право виконувати ті чи інші види будівельних робіт.

Так, за кілька років дії Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Держархбудінспекцією видано вдвічі більше дозвільних документів на початок будівельних робіт, ніж раніше.

«Велике зростання кількості дозволів на будівництво та виконання робіт ми пов'язуємо, перш за все, зі значним спрощенням у системі отримання ліцензування та дозвільної документації, ініційованим Президентом і Урядом України. Вже зараз можна сказати, що декларативний принцип отримання дозволів на початок будівельних робіт приносить позитивні результати і допомагає людям почати будівництво законно», - сказав глава Держархбудінспекції Олександр Рибак.

У відомстві зазначають, що в минулі роки видавалося від 30 до 40 тис. дозвільних документів на початок будівництва, і зазвичай співвідношення законного і незаконного будівництва становило 1:1.

Однак з втіленням декларативного принципу люди почали виводити з «тіні» будівельні роботи, тому що кількість погоджень скоротилася в рази.

Уряд продовжує спрощувати систему отримання дозвільної документації на невеликі об'єкти (I- III категорій складності). Незабаром оформити всі дозвільні акти можна буде навіть по електронній пошті, кажуть експерти Держархбудінспекції.

Нагадаємо, що 17 лютого 2011 року Верховна Рада з поправками Президента Віктора Януковича ухвалила Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», ініційований Кабінетом Міністрів. Цей документ скасував багато адміністративних бар'єрів у будівельній сфері.

Зокрема, закон скоротив кількість дозвільних документів і погоджувальних процедур з 93 до 23, а термін отримання дозволів - з 415 до 60 днів.

Разом з тим, для тих, хто допустив порушення при будівництві раніше, був створений механізм легалізації самовільно побудованих у попередні роки об'єктів індивідуального житлового будівництва, а також цивільних об'єктів I-II категорії складності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

375