Україна вийшла на завершальний етап земельної реформи, суть якої полягає у введенні земель сільськогосподарського призначення в економічний оборот і законодавчому врегулюванні ринку землі. Про це заявив Президент України Віктор Янукович на відкритті Міжнародного інвестиційного форуму в Кіровограді, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

За його словами, це має забезпечити вирішення низки проблем , головні з яких - усунення зі сфери земельних відносин недобросовісних схем, обмеження концентрації землі у приватній власності і в господарському обороті на основі оренди, зупинення монополізації агрохолдингів, захист здорової конкуренції.

«Прийнятий Закон «Про державний земельний кадастр» започаткував створення сучасної автоматизованої системи кадастру, що стане інструментом гарантування прав власників і землекористувачів», - підкреслив Президент.

За його словами, побудова кадастрової комп'ютерної системи дозволяє істотно скоротити терміни проведення операцій з землею, значно знизити рівень корупції, зменшити витрати громадян, посилити гарантії прав власності на землю.

«Нам потрібно завершити земельну реформу, яка триває вже понад 20 років. Наша позиція послідовна - щоб домогтися максимально ефективного використання агропотенціалу, земля в Україні повинна стати товаром», - підкреслив Віктор Янукович.

За словами Президента, нове земельне законодавство покликане не тільки регламентувати ринкові земельні відносини, а й направити їх на економічний і соціальний розвиток села.

Глава держави висловив переконання , що прийняття Закону «Про ґрунти та їхню родючість» сприятиме забезпеченню збалансованого раціонального землекористування, а також підвищенню родючості українських чорноземів.

Як повідомляв ForUm, 16 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла за основу Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення), згідно з яким було продовжено мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення до прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Мораторій на купівлю-продаж і зміну цільового призначення сільськогосподарських земель буде продовжено до моменту прийняття Верховною Радою необхідних законодавчих механізмів врегулювання обігу земель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235