Міністерство фінансів України готує емісію валютних казначейських зобов'язань для населення серії «В».

Як повідомила Галина Пахачук, директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну, параметри майбутнього випуску - термін обігу, обсяг емісії та прибутковість - ще остаточно не узгоджені, але для цінних паперів серії «В» вже розробляється новий дизайн.

«Серія «В» буде. Зараз навіть дизайн розробляємо. Коли ринок стабілізується, ми повернемося до цього питання. Поки рано визначати прибутковість або обсяг розміщення. Ця робота вестиметься ближче до грудня. Безпосередньо розміщення буде вже в програмі 2014», - розповіла Пахачук.

Також представник Мінфіну повідомила , що для підвищення ефективності розміщення валютних казначейських зобов'язань серед населення розглядається питання про розширення кола банків-агентів, які отримають право продавати «казначейки» населенню. Сьогодні єдиним банком-агентом є державний «Ощадбанк».

Нагадаємо, до нинішнього часу Міністерство фінансів здійснило дві емісії валютних казначейських зобов'язань для населення. Обидві вони були здійснені в обсязі по $100 млн, термін обігу - два роки , встановлено піврічний період виплати купонного доходу.

Прибутковість серії «А» була встановлена ​​ на рівні 9,5% , серії «Б» - 8 %. Цінні папери з серії «А» були досить швидко розкуплені населенням внаслідок валютного ажіотажу, який спостерігався наприкінці 2012 і початку 2013 років. На розміщення серії «Б» пішло трохи більше часу, хоча зараз залишки цих паперів у системі «Ощадбанку» складають менше 10% від усього обсягу емісії. У деяких регіонах валютних КЗ вже не залишилося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185