Митна та податкова системи повністю готові до імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це глава Міндоходів Олександр Клименко заявив у ході круглого столу, передає кореспондент ForUm’y.

«Приємно сказати , що всі митні та податкові питання повністю узгоджені. І Міндоходів робить все , щоб реалізувати весь потенціал угоди», - зазначив міністр.

За словами Клименка, ключовий компонент нинішньої роботи відомства - впровадження в Україні інституту уповноваженого економічного оператора. «Це дозволить вивести роботу митниці на якісно новий рівень , синхронно з аналогічними інститутами Євросоюзу. Крім того, важливим залишається спрощення митних процедур. Ми бачимо проблеми і бар'єри , які є. Ми бачимо , як можна спростити роботу , і спрощуємо - як у сфері кількості документів і оглядів , так і в частині скорочення часу оформлення . Для цього впроваджуємо різні сервіси . Так , в якості експерименту на Київській міжрегіональній митниці запроваджено сервіс попереднього митного оформлення , подібним чином проведені вже 4000 вантажів», - сказав він.

Міністр додав , що Міндоходів робить ставку на технології , які дозволяють економити час платника без втрати якості контролю процесів . «Іллічівський порт і Одеська митниця обладнані сканерними системами , 100% вантажів проходять сканування - це суттєво економить час (не більше 10 хв на 1 автомобіль). Готуємося максимально автоматизувати митний огляд», - повідомив Клименко.

На його переконання , рух до європейських стандартів має бути обопільним з боку бізнесу і контролюючих органів. «Це означає не тільки права , але і відповідальність. Так , для приєднання до автоматичного обміну інформацією про доходи та податки з Євросоюзом необхідно імплементувати в практику механізми контролю за трансферним ціноутворенням (ТЦО). Ми не повинні втрачати слід українських капіталів після перетину кордонів ЄС , оскільки цей слід часто веде у низькоподаткові юрисдикції , де відбувається ухилення від сплати податків», - підкреслив чиновник.

Клименко зазначив , що в центрі уваги секторального діалогу з Брюсселем перебуває офшорне питання і поглиблення співробітництва у протидії мінімізації податків через механізми ТЦО. «Згідно з декларацією ЄС під кодом EUCO 75/1/13 REV1, він має намір серйозно активізувати боротьбу з податковою мінімізацією, в т.ч. щодо третіх країн. Першочергові кроки будуть спрямовані на розширення сфери автоматичного обміну податковою інформацією з повного спектру доходів і на всіх рівнях як всередині ЄС , так і на глобальному рівні. При цьому Євросоюз має намір домагатися , щоб відповідних стандартів у сфері адміністрування податків і зборів дотримувалися треті і країни, що розвиваються . У підсумку асоціація з ЄС дозволить підвищити ефективність податкової та митної системи в цілому та боротьбу з профільними порушеннями зокрема», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245