Віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко підписав у Женеві угоду між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) про надання Україні статусу асоційованого члена. Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

За словами Грищенка, підписання угоди надає українським вченим додаткові можливості для фундаментальних досліджень не тільки з використанням сучасного обладнання, яке існує в світі, але і можливості для проведення таких досліджень, які будуть корисними українській економіці.

«Ми приєдналися через цю угоду до можливостей ширшого залучення українських учених до багатьох програм, які вже сьогодні здійснюються між українськими центрами і ЦЕРН. Додаткові угоди розкриють більш широкі можливості для проведення таких досліджень», - зазначив Грищенко.

Крім того, за словами віце-прем'єр-міністра, асоційоване членство України в ЦЕРН дозволить перевести на новий якісний рівень підготовку і розширення наукових кадрів.

Важливим, на думку Грищенка, є і те, що цей документ був підписаний напередодні підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«У даному випадку можна зазначити, що ми йдемо в одному напрямку, оскільки наука є невід'ємною частиною загальних цінностей і загального простору», - підкреслив Грищенко.

Він висловив переконання, що статус асоційованого члена дозволить українським науково-дослідним установам і підприємствам брати участь у тендерах ЦЕРН і отримувати замовлення для різних проектів у галузі сучасної прикладної фізики, брати участь у створенні нових матеріалів, а також отримувати можливість розвивати дослідження в області ядерної медицини і технологій, нанотехнологій і т.д.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250