Процес реформування виборчого законодавства знаходиться в правовому полі України, і думка європейських інститутів щодо цих процесів - лише рекомендації.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив журналістам глава Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

«Рекомендації - це рекомендації, а питання виборчого законодавства - це питання України. Важливо, щоб було відкрите обговорення, наприклад, в ході круглих столів, а не за зачиненими дверима між політичними силами, які вже калькулірують свої шанси в тій чи іншій виборчій системі», - сказав він.

Єврочиновник підкреслив, що «формування виборчого законодавства - суверенне право України. «Головне, щоб після змін право було стабільним, щоб всі працювали в правовому полі, щоб не було питань, конфліктів на українській землі, а рекомендації - це база, яку експерти з інших країн приносять в Україну, але це не Біблія», - резюмував Томбінський.

Нагадаємо, уряд України зробить все можливе, щоб законопроект про внесення змін до виборчого законодавства надійшов до Верховної Ради якнайшвидше і був розглянутий парламентом на наступному тижні.

Остаточні рекомендації від ОБСЄ і висновок Венеціанської комісії (Європейської комісії «За демократію через право») щодо змін до виборчого законодавства України будуть вже на початку жовтня.


Міністерство юстиції направило Європейській комісії «За демократію через право» («Венеціанська комісія») пропозиції щодо зміни виборчого законодавства на початку липня.

Секретар Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) Томас Маркерт привітав «позитивні кроки, які зробила Верховна Рада в останні дні».

Реформування виборчого законодавства - одна з умов, висунутих Радою Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130