Уряд України зробить все можливе, щоб законопроект про внесення змін до виборчого законодавства надійшов до Верховної Ради якнайшвидше і був розглянутий парламентом наступного тижня. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу заявила міністр юстиції України Олена Лукаш.

«Ми зробимо все можливе, щоб наступного тижня законодавство з висновками Венеціанської комісії, за результатами обговорення, надійшло до парламенту», - сказала вона.

Лукаш підкреслила важливість громадського обговорення можливих змін до виборчого законодавства, бо потрібно зрозуміти, наскільки реально і необхідно імплементувати в Україні рекомендації міжнародних експертів.

Присутні на круглому столі народні депутати зійшлися на думці, що в Україні не потрібно знижувати прохідний бар'єр партій з 5 до 3%, «оскільки він непогано показав себе на минулих парламентських виборах». Про це заявили нардепи Руслан Князевич («Батьківщина»), Ростислав Павленко («УДАР») і Дмитро Шпенов (Партія регіонів).

Крім того, вони не підтримують пропозиції щодо розширення повноважень окружних виборчих комісій.

Нагадаємо, Міністерство юстиції направило Європейській комісії «За демократію через право» («Венеціанська комісія») пропозиції щодо зміни виборчого законодавства на початку липня.

Остаточні рекомендації від ОБСЄ і висновок Венеціанської комісії щодо змін до виборчого законодавства Україна очікує в жовтні.

Реформування виборчого законодавства - одна з умов, висунутих Радою Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144