Якщо нічого не робити, то вже через 25 років литовська мова може стати «кухонною» - буде придатна тільки для того, щоб у селі попросити у бабусі борщу, попереджає директор Інституту литовської мови Йоланта Забарскайте.

Вона закликає вжити заходів, щоб у майбутньому литовською мовою можна було дискутувати в сучасних наукових центрах, про сучасне мистецтво і політичні процеси, пише inoСМІ. Ru.

«Хочемо ми цього чи ні, але процеси глобалізації діють у всьому світі, у світі й мови, і культури швидко змішуються. Велика кількість змішаних шлюбів - така реальність. Якщо ми не вживемо серйозні рішення, як зберегти литовську мову, я прогнозую приблизно 25 років. Після цього у нас буде мова, якою ми зможемо попросити борщу», - вважає директор Інституту.

На думку Йоланти Забарскайте, насамперед "треба провести серйозні дослідження, наскільки литовська мова проникла у різні сфери життя: освіту, науку, політику.

Такі дослідження проводяться у світі, існують різні критерії: цифри переказів на литовську і з литовської мови, показники працевлаштування і зарплат фахівців. Тоді ми зможемо побачити, в чому слабкі та сильні місця нашої мови. На цій підставі ми повинні формувати серйозну політику і стратегію мови. Це завдання держави. Не варто розраховувати, що яка-небудь адвокатська контора, якій зручно вести документацію англійською, почне вести її литовською мовою з ідеологічних і патріотичним міркувань. Цього не буде. Держава повинна дбати про свою державну мову».

«Дослідження і причини тих явищ, які послаблюють нашу мову, можуть допомогти нам стати суспільством з нормальною мовною свідомістю», - резюмувала директор Інституту.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193