У Луганській області співробітники Управління Служби безпеки України затримали українця, який намагався переправити до Росії 5 старовинних ікон.

Згідно з повідомленням прес-центру СБУ, контрабандист слідував потягом «Луганськ - Москва». Наявність у нього предметів, які підлягають обов'язковому декларуванню, пасажир поїзда приховав.

« Однак при проведенні митного огляду в пункті пропуску «Лантратівка» Луганської митниці в його особистих речах було виявлено п'ять старовинних ікон. За словами чоловіка , ці твори мистецтва він нібито знайшов на горищі власного будинку і планував продати в Росії», - йдеться в повідомленні.

Проведена експертиза встановила, що ікони є справжніми витворами іконопису. Дві з них - «Казанська Божа Матір» та «Богоматір з немовлям Христом» - виготовлені на початку ХХ століття, інші - «Покров Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії», «Христос Вседержитель» та ікона «Цар Царів і Господь господствуючих» - датовані XIX століттям.


 
За даним фактом розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 та ч.1 ст.201 Кримінального кодексу України (замах на незаконне переміщення через митний кордон України культурних цінностей). Санкцією статті за це правопорушення чинним законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди.

 
За даними СБУ, за останні три роки на Луганщині припинено близько півтора десятка спроб контрабандного переміщення через державний кордон історико-культурних цінностей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224