Литва може заблокувати сполучення Росії з Калінінградською областю у разі, якщо Кремль не припинить тиск на сусідні країни. Про це в інтерв'ю Reuters заявив глава МЗС республіки Лінас Лінкявічюс.

«Ми могли б заблокувати транспорт , і це не тільки поїзди , це також доставка товарів , все що завгодно. Це теоретично можливо, хоча це і не наші методи», - цитує Лінкявічюса «ZN.UA».

Видання зазначає, що 17 вересня Лінкявічюс направив звернення Верховному представнику ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон, а також деяким членам Європейської комісії. Міністр поінформував установи Євросоюзу про те, що на литовсько-російському кордоні ретельній митній перевірці піддаються всі перевезені з Литви вантажі та перевізники.

«Ці заходи є невиправданими, дискримінаційними і справляють негативний вплив на конкурентоспроможність транспортної і торгової систем і Литви , і всього Євросоюзу», - йшлося в листі.

Президент балтійської республіки Даля Грібаускайте, виступаючи з трибуни ООН 26 вересня, заявила, що Литва відчуває економічний, інформаційний та енергетичний тиск з боку східного сусіда.

За її словами, країни Балтії за 20 років незалежності стикнулися з торговими обмеженнями , введенням заборони на продукцію , маніпулюванням цінами на енергоносії , тиском і відкритим приниженням в інформаційному просторі.

«Навіть Литва , яка сьогодні обіймає пост голови Ради Європейського Союзу і, здавалося би , вже успішно затвердила свій вибір, піддається не меншому тиску. Перешкоди для подорожуючих людей на кордоні, необґрунтовані затримки при перевезенні вантажів, «молочна війна» - це всього лише кілька найсвіжіших прикладів», - заявила Грібаускайте.

Нагадаємо, глава адміністрації президента Росії Сергій Іванов заявив, що РФ не змушує Україну зробити вибір на користь Митного союзу Росії , Казахстану і Білорусі, однак попереджає про наслідки асоціації республіки з Євросоюзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399