Уряд підтримав підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект постанови КМУ, яким встановлюється адміністративна відповідальність для підприємців, які обмежують право споживача розрахуватися за товари або послуги електронними засобами платежу.

Так, підприємцям, які відмовлять клієнту у праві заплатити за товар або послугу платіжною карткою, загрожує штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зазначити , що, відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час і на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця форм розрахунків.

Закон забороняє будь-яким способом обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів, якщо, відповідно до законодавства, продавець зобов'язаний приймати їх до оплати.

«Таким чином, з прийняттям зазначеної постанови споживачі можуть вимагати в усіх суб'єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати до оплати електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів», - зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286