Рішення щодо продовження термінів дії норми про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами ухвалюватиметься залежно від ситуації на валютному ринку. Про це в інтерв'ю інтернет-виданню «Реальна економіка» заявив член правління Національного банку України Олександр Дубихвіст.

У листопаді поточного року закінчується дія вимоги про обов'язковий продаж валютної виручки. Відповідаючи на запитання, чи буде НБУ продовжувати дію цієї норми, Дубихвіст сказав: «Ми приймемо рішення залежно від ситуації на валютному ринку».

У той же час представник НБУ зазначив, що раніше введення такої вимоги здійснило стабілізуючий вплив на ринок, оскільки забезпечило стабільний приплив валюти.

« Обов'язковий продаж валютної виручки забезпечив рівномірне надходження валюти на міжбанківський ринок, оскільки раніше експортери могли притримувати валюту, створюючи періодично необґрунтований тиск на курс і штучний дефіцит», - пояснив він.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року Національний банк отримав право вводити обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерами терміном на півроку. У травні 2013 року дію вимоги було продовжено до листопада поточного року. Зараз обов'язковому продажу підлягає 50% валютної виручки експортерів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

146