Значного посилення курсу долара США щодо гривні не буде. Про це екс-голова групи радників НБУ Віктор Лисицький заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm’y.

За словами експерта, обмінний курс гривні підтримується успішною політикою зовнішніх і внутрішніх позик, подорожчанням банківських металів на Лондонській біржі металів (LME), а також очікуваннями на хороший урожай зернових. «Інше питання , що комбанки намагаються закладати ринкові ризики у роздрібну вартість валюти, а також дещо грати на традиційному осінньому попиті на неї з огляду закінчення сезону відпусток», - зазначив фінансист.

Лисицький підкреслив, що певний вплив на загальносвітове подорожчання долара у вересні справили очікування з приводу 3-ї програми кількісного пом'якшення (QE -3) у США, яка могла бути згорнута. «Вашингтон відклав згортання програми, але інерційний «слід» на ринку залишився», - сказав аналітик.

У будь-якому разі, за його словами, пожвавлення обмінних курсів є тимчасовим і локальним. «І вже у будь-якому разі не варто очікувати таких спекулятивних ігор, як минулої осені. Тоді вони почалися вже у вересні, а сьогодні цей місяць вже позаду. Інструменти запобігання спекуляціям посилилися, і вони не повинні повторитися», - резюмував фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124