У порівнянні з серпнем минулого року попит на готівкову валюту в серпні 2013 року був менше на 80%. Про це повідомили експерти Райффайзен банку Аваль.

«Незважаючи на сезонне зростання попиту на іноземну валюту і скорочення резервів, влада, швидше за все, поки буде намагатися підтримувати фіксований валютний курс. У перші дні вересня міжбанківський курс долара США до гривні збільшився з 8,125-8,130 до 8,170-8,180. Водночас обмінний курс майже не змінювався внаслідок інтервенцій державних банків», - сказали вони.

За їхніми словами, незважаючи на незначне ослаблення гривні , валютний ринок залишається стабільним , про що свідчить наявність достатнього рівня ліквідності і стриманий попит населення на готівкову іноземну валюту.

Таким чином , на думку аналітиків, зростання попиту на іноземну валюту в основному пояснюється відновленням нормальної господарської діяльності після літніх відпусток і традиційним придбанням іноземної валюти «Нафтогазом» на початку місяця.

Експерти нагадують , що чистий попит на готівкову іноземну валюту склав 136 млн дол в серпні , тоді як у квітні-липні населення було продавцем іноземної валюти.

« Однак у порівнянні з серпнем минулого року попит на готівкову валюту в серпні був менше на 80%», - зазначають вони.

У Райффайзен банку Аваль констатують , що грошовий ринок в даний час залишається стійким до незначного ослаблення гривні протягом останніх декількох тижнів.

« Загальний розмір кореспондентських рахунків банків у НБУ збільшився до 26-28 млрд. гривень в середині вересня в результаті погашення державних облігацій , стабільно високого рівня припливу депозитів і викупу Національним банком ОВДП у місцевих банків. Внаслідок цього ставки на грошовому ринку залишаються низькими. Станом на середину вересня ставка KievPrime на 1 місяць була нижче 6%», - резюмують експерти.

Нагадаємо , раніше експерти Райффайзен Банк Аваль спрогнозували , що обмінний курс гривні до долара буде стабільним у найближчі два роки.

Починаючи з 2010 року, курс гривні до долара США коливається у вузькому інтервалі 7,9-8,2 гривні за 1 долар.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140