Великі поклади сланцевого газу створюють значний потенціал для того, щоб змінити структуру ринку видобутку газу і його дистрибуції. Про це телеканалу БТБ розповів експерт з енергетики аналітичного центру «Інститут Собеського» (Польща) Роберт Зайдлер.

За його словами, в Польщі одна компанія вже активно видобуває газ, ліцензії отримали ще 22. «Видобуток сланцевого газу забезпечить внутрішні потреби країни, а також дозволить експортувати паливо за кордон. При цьому економічна вигода виходить за межі енергетичної безпеки - видобуток сланцевого газу дозволяє створити велику кількість робочих місць у суміжних галузях економіки і розвивати нові технології. Україні сланцевий газ теж принесе чимало переваг», - переконаний експерт.

«У травні я був присутній на конференції в Києві, присвяченій LNG - терміналу, і я переконався, що політика уряду спрямована на диверсифікацію джерел палива і на пошук нових джерел газу. Крім цього, сланцевий газ, так само як і LNG - термінал - це поштовх для нових технологій. Це створить роботу для людей, які працюють в області технологій. І це хороша можливість для технологічних змін. І вигода від таких змін може бути дуже значною. Думаю, виробництво сланцевого газу стоїть на захисті економічних інтересів України», - сказав Зайдлер.

Він також додав, що в Польщі радикально змінилося суспільне ставлення до видобутку сланцевого газу в сенсі його безпеки для екології. Обізнаності сприяла активна роз'яснювальна робота, яка проводилася і урядом, і самими видобувними компаніями.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122