Український інформаційний простір переповнений інформацією про підписання Асоціації та договору про зону вільної торгівлі з ЄС. І тут немає нічого дивного, адже саміт «Східного партнерства» відбудеться вже у листопаді.

Президент України Віктор Янукович переконаний, що від результатів Вільнюського саміту серйозну вигоду отримає і Європа. Зокрема, запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом допоможе процесу виходу Європи з економічної кризи.

«Я переконаний, що приєднання внутрішнього ринку України, її виробничих і сільськогосподарських потужностей до європейського економічного простору зробить істотний позитивний вплив на загальноєвропейську економічну ситуацію і допоможе процесу виходу Європи з кризи», - заявив він під час презентації інвестиційних можливостей України в рамках шостого Всесвітнього економічного симпозіуму в Нью-Йорку.

А глава українського уряду Микола Азаров на засіданні Кабміну заявив, що перспективи роботи українських компаній на євроринку для України - вже не наочне питання, а практичне, і наполягає на рівноправному партнерському співробітництві в торговельно-економічній сфері між Україною та Європейським Союзом після підписання Угоди про асоціацію.

«Ми взялися за адаптацію нашої економіки до умов євроринку, і робити це потрібно досить швидко. Не можна упустити переваги, надані Україні в перехідний період. Єврокомісар же у свою чергу підкреслив, що тимчасове застосування більшості положень Угоди почнеться буквально відразу після підписання і затвердження її Європейською радою», - зазначив він.

Більшість експертів не сумніваються, що геополітичне рішення у Вільнюсі на користь України буде прийнято. І виходить, що саме чинний Президент, його уряд і парламентська більшість увійдуть в історію як євроінтегратори. Хоча нещодавно всі були впевнені, що ця команда аж ніяк не проєвропейська, а в ЄС країну приведуть зовсім інші люди. Чи означає це, що влада переграла опозицію, відібравши у неї козир Євроінтеграції, і як меншості поліпшити свої позиції, ForUm запитав у експертів:


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

551