Згідно з дослідженнями ООН, Швеція визнана найкращою в світі країною для проживання людей похилого віку, а Афганістан - найгіршою, повідомляє BBC.

Укладачі глобального «індексу старості» Global AgeWatch Index розглядали якість життя літніх людей у 91 країні. Норвегія і Німеччина ввійшли до першої трійки, Великобританія посіла 13-е місце.

Рейтинг був складений фондом ООН в галузі народонаселення та міжнародною громадською організацією HelpAge International з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку 1 жовтня.

При складанні рейтингу експерти врахували 13 різних показників, у тому числі доходи і зайнятість, медичне забезпечення, освіту і стан навколишнього середовища.

У першій двадцятці переважають країни Західної Європи та Північної Америки, а також Японія, Австралія і Чилі.

Оскільки матеріальний статус був не єдиним чинником, що враховувався, такі країни, як Шрі-Ланка, Маврикій і Болівія опинилися в рейтингу вище від деяких багатих країн.

Деякі великі країни, які швидко розвиваються, були оцінені гірше, ніж інші - Росія (78) , Індія (73) і Туреччина (70) - у той час як Бразилія (31) і Китай (35) визнані дослідниками як більш сприятливі.

З країн колишнього СРСР найкраще справи йдуть в Естонії, яка посіла 29-й рядок рейтингу. Грузія - на 37-му місці, Латвія - на 45-му, Литва - на 50-му, Вірменія - на 51-му, Таджикистан - на 52-му, Білорусь - на 60-му, Киргизія - на 63-му, Україна - на 66-му, Молдова - на 76-му місці.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171