З метою забезпечення потреб готівково-грошового обігу, відповідно до статей 33-35 Закону України «Про Національний банк України», 1 жовтня в обіг введено монети номіналом 50 копійок 2013 р. карбування з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

У Нацбанку зазначили, що досі для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієвої бронзи. Основна передумова зміни матеріалу заготовок, і це є загальносвітовою тенденцією, - поєднання технологічного та економічного ефекту, а саме - використання новітніх технологій при виготовленні заготовок і карбування монет, а також зменшення вартості металу через відмову від кольорових металів (і сплавів), вартість яких на міжнародному ринку підвищується і призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет.

Використання нового матеріалу для виготовлення монет номіналом 50 копійок не впливає на термін обігу розмінних монет та їх захищеність від підробки. Станом на 01.09.2013 р. в обігу перебувало 1013023 тис. шт. таких монет на суму 506 512 тис. грн.

Монети номіналом 50 копійок 2013 р. карбування є законним платіжним засобом на території України і функціонують в обігу разом з відповідними монетами попередніх років випуску.
«Монети вводяться в обіг в рамках планового випуску, монети «старого» зразка вилучатися з обігу не будуть», - підкреслив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Націонал банку України Віктор Нестеренко.

Слід зазначити, що прийняттю рішення про заміну матеріалу заготовок для зазначених розмінних монет передувало ретельне вивчення відповідного світового досвіду. Аналіз сучасної світової монетної продукції за даними Coin Registration Office (Royal Mint) свідчить, що для виготовлення розмінних монет у світі використовується близько десяти металевих сплавів на основі міді, алюмінію, нікелю, цинку і т.д.

«Є варіанти з різними пропорціями компонентів сплавів. Рідше використовується чистий монометал - мідь, нікель. Деякі країни карбують монети на плакованих заготовках - мідне ядро, покрите нікелем, залізне ядро, покрите міддю тощо», - пояснив він.

Він зазначив, що, наприклад, у Польщі для монет номіналами 10, 20, 50 грошей і 1 злотий використовувався мельхіор, у Росії для монет номіналами 10 і 50 копійок - мідно-цинковий сплав. Монети ж з гальванічним покриттям знаходяться в обігу у близько 40 країн світу, наприклад, країнах Європейського Союзу, Великобританії, Аргентині, Канаді і т.д.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237