Россільгоспнагляд може переглянути умови поставок української продукції тваринництва на російський ринок у зв'язку з планами України підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

«Ми будемо змушені практично повністю переглянути умови доступу української продукції тваринництва на російський ринок через майбутнє підписання Україною та ЄС Угоди про асоціацію», - повідомив керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт.

Він уточнив, що в першу чергу можуть бути переглянуті умови поставок готової продукції.

За даними Россільгоспнагляду, наразі право на експорт м'ясної продукції в РФ мають 15 українських підприємств, молочної - 16 підприємств.

За словами глави Россільгоспнагляду, після підписання Угоди з ЄС зміняться умови доступу європейської продукції на український ринок, її стане більше, значить автоматично необхідно переглядати умови ввезення української продукції до РФ. «Інакше поставки потенційно небезпечної продукції можуть мати широкомасштабні наслідки, - заявив він. - Про це свідчить наш досвід затримання такої продукції, яку провозять в тому числі і дрібними партіями. Ми виявляємо її і в багажниках машин, і в «закутках» пасажирських вагонів», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Крім того, ми стикалися з випадками перемаркування в Польщі голландських сирів з підприємств, імпорт з яких у РФ заборонений, з поставками продукції із заборонених до експорту до РФ литовських підприємств, - сказав він. - Це зайвий раз підтверджує, що в ЄС відсутній належний контроль за якістю експортованої продукції».

Як вважає Данкверт, що після підписання Угоди з ЄС зацікавленість нелегальних постачальників у розширенні свого «бізнесу» стане більшою.

Глава Россільгоспнагляду також повідомив, що найближчим часом служба направить лист на адресу Міністерства аграрної політики і продовольства України. У ньому буде запропоновано провести термінові телефонні переговори з українськими колегами, щоб обговорити ситуацію, що створилася, і проаналізувати наслідки зміни умов постачань української продукції на ринок РФ.

Нагадаємо, Україна розраховує підписати Угоду з ЄС під час саміту «Східного партнерства» 28-29 листопада у Вільнюсі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260