Після підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом протоколи українських лабораторій будуть автоматично визнаватися в країнах ЄС. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у коментарі журналістам повідомив голова Національного агентства з акредитації України Володимир Рущак.

«У нас акредитовано близько 300 лабораторій різного напряму. Вони визнані Нацагентством і працюють на підставі атестата акредитації», - сказав він.

Рущак зазначив, що такі лабораторії є в сфері харчової, аерокосмічної промисловості та ін.

«Після підписання Угоди (про асоціацію. - Ред.) між Україною та Євросоюзом органи сертифікації, випробувальні лабораторії, які акредитовані Національним агентством (з акредитації України . - Ред.), їх протоколи випробування та сертифікати, які видаватимуть національні органи з сертифікації, будуть автоматично визнаватися в країнах ЄС. Тобто, без додаткової повторної перевірки тих даних, які будуть задекларовані у сертифікатах і протоколах випробування», - заявив він.

На думку фахівця, після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС тіньове виробництво буде фактично нівельовано.

«Воно само собою відімре, як недієздатна складова в економіці. Думаю, що після підписання Угоди про асоціацію конкурентоспроможними будуть тільки легальні виробники продукції», - сказав він, пояснивши це тим, що тіньовим виробникам отримати сертифікати відповідності продукції буде практично неможливо.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143