Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України оголосило конкурс, метою якого є пошук і відбір кращих проектів щодо впровадження сучасних технологій тепло- і гарячого водопостачання на об'єктах комунальної та соціальної сфери, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

На їхню реалізацію у поточному році планується виділити із Держбюджету 299,85 млн. грн.

Як зазначають експерти, цей захід проводиться в рамках «Державної цільової програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв із відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 рр.».

На отримання держпідтримки можуть претендувати об'єкти соціальної та комунальної сфери , які здійснюють модернізацію та заміну котлів з ​​ їхнім переведенням на альтернативні види палива , які впроваджують теплові насоси , електричний теплоакумуляційний обігрів та гаряче водопостачання. У той же час, кошти можуть також отримати комунальні підприємства, які впроваджують когенераційні технології з використанням альтернативних видів палива, зазначають експерти.

Основною метою програми є створення сприятливих умов для наближення енергоємності ВВП України до рівня розвинутих країн та стандартів Європейського Союзу, кажуть експерти галузі. Зокрема, планується щорічне скорочення рівня енергоємності ВВП на 3,3% до 2015 року.

Як зазначають урядові аналітики, підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів посприяє посиленню конкурентоспроможності національної економіки. Так, прогнозується, що до 2015 року має відбутися оптимізація структури енергетичного балансу України, а саме підвищення частки енергоносіїв, отриманих із відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, не менше ніж до 10%.

Нагадаємо , що на сьогоднішній день, частка використання альтернативної енергетики в Україні коливається на рівні 14-16%.

На думку експертів, реалізація проектів енергоефективності є потужним інструментом для виведення із кризи не лише економіки Європейського Союзу, - вона здатна кардинально поліпшити макроекономічні показники України.

У той же час, інвестиції у підвищення енергоефективності інфраструктури не тільки поліпшать статистику і фінансові показники компаній, але і допоможуть підприємствам створити додатковий прибуток, створять нові робочі місця і зроблять Україну більш конкурентною на глобальних ринках, зазначають експерти галузі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130