В Угоді про асоціацію з Європейським Союзом є асиметрія на користь України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила директор з наукової роботи економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час презентації проекту «Економічний компонент Угоди про асоціацію з ЄС: професійний аналіз і публічна дискусія».

«Договір ( Угода про асоціацію України з ЄС. - Ред.) передбачає асиметрію на користь України , бо передбачає , що ЄС знизить мита відразу ж після підписання Угоди , а у України буде 10-річний перехідний період», - сказала Мовчан.

Також вона зазначила, що дослідження Угоди проводилися на основі математичної моделі . «Це дослідження в черговий раз показало позитивний потенціал Угоди. Він буде відчутний як у короткостроковій , так і в довгостроковій перспективі. Але основний виграш буде видно саме в довгостроковій», - вважає директор з наукової роботи.

За її словами , серед короткострокових бонусів для України є скасування тарифних бар'єрів і зниження ввізних мит. «Скасування цих мит є конкурентною перевагою як для тих виробників , які вже торгують з ЄС , так і для тих , хто тільки збирається це робити. У рамках ЗВТ передбачається зниження середньозваженого ввізного мита з 6% до 0,06%. Причому для деяких товарних позицій це зниження буде дуже великим. Наприклад , зараз мито на сільськогосподарську продукцію становить 23%, а знизиться майже до 0%. Мито на текстильну продукцію , яка становить 11% , теж знизиться до нуля», - зазначила вона.

Нагадаємо , підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа , який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354