Два міліціонери, які звинувачуються у службовій недбалості, що призвела до втечі колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника, наполягають на своїй невинності і заявляють, що готові давати в суді свідчення. Про це вони заявили сьогодні під час судового засідання щодо розгляду їхньої справи в Броварському міськрайсуді Київської області.

Зокрема, помічник начальника оперативного відділу Києво-Святошинського райуправління ГУ МВС України в Київській області Василь Удовиченко, відповідаючи на запитання суду, чи розуміє він, у чому його звинувачують, сказав: «Розумію, в чому звинувачують. Провину свою не визнаю, взагалі і каятися мені немає в чому. Показання давати буду».

У свою чергу колишній заступник начальника з громадської безпеки Ірпінського міського відділу міліції ГУ МВС України Київської області Микола Бедрій на аналогічне запитання суду відповів, що своєї провини також не визнає, але свідчення суду даватиме.

Сьогодні під час судового засідання підсудним був оприлюднений обвинувальний акт. Зокрема, в ньому наголошується, що Удовиченко, отримавши сигнал про порушення роботи електронного браслета, який був надітий на Мельника, обмежився лише телефонним дзвінком до чергової частини Ірпінського міськвідділу міліції, і через деякий час повідомив, що контакт з браслетом відновився, що не відповідало дійсності. Крім того, він не з'ясував причини втрати сигналу та місцезнаходження Мельника, йдеться в документі.

У свою чергу Бедрій, як зазначається в обвинувальному акті, не організував контроль над поведінкою Мельника, в результаті чого тому вдалося перереєструвати на інших осіб своє майно й уникнути, таким чином, накладення арешту на майно. Крім того, після отримання повідомлення про втрату сигналу з браслета Мельника Бедрій не вжив заходів щодо залучення груп швидкого реагування на місце перебування екс-ректора, і сам особисто не виїхав за адресою, де повинен був знаходитися Мельник, повідомляє « УНІАН».

На думку досудового слідства, такі дії правоохоронців підірвали авторитет України і правоохоронних органів, зокрема, їхню здатність контролювати осіб, підданих домашньому арешту.

Також в ході сьогоднішнього судового засідання було визначено порядок проведення судових слухань щодо розгляду цього кримінального провадження. Зокрема, суд спочатку допитає свідків, потім вивчить матеріали справи та докази, допитає обвинувачених, розгляне клопотання і винесе вирок.

Варто зазначити також, що на початку судового засідання адвокати підсудних заявили клопотання про те, щоб судові засідання проходили в закритому режимі, оскільки, на їхнє переконання, в матеріалах справи містяться дані, що становлять службову таємницю, є інформація, яка відноситься до категорії конфіденційної. Крім того, на думку адвокатів, оприлюднення інформації про роботу електронного браслета може призвести до інформування злочинців, підданих домашньому арешту, що дозволить їм уникнути відповідальності.

Проте суд зазначив, що в матеріалі відсутні будь-які секретні матеріали, і звернув увагу сторін на те, що на попередньому судовому засіданні вже було прийнято рішення, що судове засідання проходитиме у відкритому режимі.

Як раніше повідомляв ForUm, Мельник був затриманий 27 липня співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України. Він вимагав та отримав від двох українців хабарі в розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їхніх родичів до вузу.

7 серпня на екс-ректора наділи електронний браслет.

9 серпня він втік з-під домашнього арешту.

13 серпня він оголошений у міждержавний розшук, а 14 серпня - у міжнародний.

27 серпня Захарченко заявив, що правоохоронні органи встановили місцезнаходження Мельника і готуються до його затримання та екстрадиції в Україну.

Міліціонерам, які допустили втечу Мельника, загрожує до п'яти років в'язниці.

Броварський міськрайонний суд Київської області на 30 вересня призначив розгляд кримінального провадження відносно двох співробітників Ірпінського райвідділу міліції, які через службову недбалість допустили втечу колишнього ректора Національної академії Державної податкової служби України Петра Мельника.

Броварський міський районний суд переніс розгляд кримінальної справи проти заступника начальника Ірпінського райвідділу міліції Миколи Бедрія та чергового Василя Удовиченка за звинуваченням у службовій недбалості під час втечі з-під домашнього арешту колишнього керівника університету податкової служби, екс-депутата Верховної Ради від Партії регіонів Петра Мельника, на 7 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246