Україна втрачає статус донора міждержавного усиновлення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час брифінгу заявив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Це відбулося не шляхом заборони міждержавного усиновлення, а шляхом розвитку національного усиновлення та сімейних форм виховання», - сказав Павленко.

За його словами, за 8 місяців поточного року українці всиновили більше тисячі дітей і більше тисячі взяли на виховання, в той час як іноземні громадяни тільки усиновили 390 українських дітей.

Павленко повідомив, що на усиновлення дітей віком до 5 років сформувалася черга з 1600 сімей українців.

Також є випадки, коли українці, які бажають усиновити дитину віком до 5 років, їдуть для цього закордон.

«Це початок тенденції. Думаю, через п'ять років це буде масово», - сказав Павленко і додав, що в Україні усиновлення чекає більше 23 тисяч дітей, 2/3 з яких старше семи років.

«Їм також дуже потрібні сім'ї», - підкреслив дитячий омбудсмен.

Павленко також акцентував увагу на необхідності ратифікувати в Україні Гаазьку конвенцію щодо міждержавного усиновлення.

За його словами, ратифікація в першу чергу дозволить Україні контролювати умови життя кожної дитини, взятої на виховання закордон.

Уповноважений Президента вважає, що таким чином будуть ліквідовані нелегальні посередницькі схеми.

«Нелегальна посередницька діяльність існує, починаючи з 1996 року», - сказав він.

Після ратифікації конвенції це буде неможливо, оскільки буде створено спеціальне Агентство, підконтрольне державі, акредитоване як в Україні, так і в країні, громадянином якої є потенційний усиновитель. Це Агентство надаватиме виключно супроводжуючі послуги, наприклад, переказ та логістику.

Павленко підкреслив, що Гаазька конвенція також надає пріоритет національному усиновленню над міждержавним.

«Сподіваюся, що народні депутати виявлять мудрість і приєднаються до конвенції», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович доручив уряду вдосконалити діяльність щодо здійснення нагляду за дотриманням прав дітей, які усиновлені іноземцями і мешкають за межами України, а також забезпечити ефективний захист їхніх прав і законних інтересів.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173