Відомий економіст, аналітик Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд вважає, що співпраця з ЄС після підписання Угоди про асоціацію може докорінно реформувати економіку України. Як зазначив експерт у коментарі журналістам каналу БТБ, євроінтеграція принесе Україні вільний доступ до великого європейського ринку і велику програму реформ, підтриману 60-ма державами Європи.

«Вигода буде величезна. Це означає, що Україна нарешті отримає вільний доступ до великого європейського ринку. Це означає також, що Україна отримає велику програму реформ, підтриману 60-ма державними агентствами європейського регіону. Вони співпрацюватимуть з українськими державними органами, щоб реформувати їх і надати їм поштовх для ефективної діяльності», - вважає Аслунд.

Аналітик переконаний, що європейські інвестиції підуть у пріоритетні галузі української економіки і Україну чекає економічний підйом на зразок того, який пережила свого часу Польща. «Це буде повна трансформація української економіки, на зразок того, що ми бачили в Польщі. Економіки цієї країни і України - не тільки сусідські, вони також - дуже схожі. Наприклад, Польща увійшла до німецьких ланцюгів постачань і тому її ВВП потроївся порівняно з 1990 роком» , - зазначив Аслунд.

«Ми зможемо побачити, що українські компанії стануть субпідрядниками з європейськими. Буде видно, що європейські компанії будуть робити більше прямих інвестицій в Україну, і це дійсно зможе трансформувати вашу економіку. Це буде не сталь або хімікати, а набагато більше виробничих товарів і послуг. Я думаю, IT-сектор України значно зросте, продовжиться розвиток аграрного сектора. Виробництво продуктів харчування буде рухатися в бік технічного вдосконалення», - підсумував експерт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241