Президент України Віктор Янукович не погодиться на звуження прав громадян на доступ до інформації. Про це заявив під час прес-конференції на тему «Хто» і «Що» продовжує перешкоджати суспільству користуватися законом «Про доступ до публічної інформації» керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.
За словами представника АП, у профільному управлінні було проведено аналіз внесеного у ВР законопроекту №3301, який, на думку журналістів і громадських активістів, обмежує право громадян на доступ до публічної інформації.

«Цей законопроект не відповідає позиції Президента щодо забезпечення прозорості роботи влади і подолання корупції. Віктор Янукович не допустить звуження прав громадян на доступ до інформації», - зазначив Іванеско.

В Адміністрації Президента України вважають неприйнятними норми законопроекту про встановлення вимоги до запитувача вказувати свою поштову адресу в електронних запитах і про обмеження права на безкоштовне отримання інформації 90 днями і 10 сторінками відповіді. «Така норма фактично виводить з-під дії Закону журналістів», - зазначив він.

За словами Іванеско, у той же час у законопроекті є норми, які вдосконалюють процедурні моменти і заповнюють прогалини, але вони вимагають широкого громадського обговорення. «Є деякі технічні деталі, які вдосконалюють тіло Закону. Але не можна допустити, щоб на їх фоні, завдяки єдиному документу, відбулося звуження норм Закону. Треба обговорювати такі пропозиції з широким колом громадськості, журналістами, експертами, активістами і тільки після дискусії готувати узгоджені пропозиції», - підкреслив він.

Нагадаємо, у Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації», який передбачає обмеження доступу до публічної інформації. Законопроектом пропонується визнати, що будь-які дані фізичних осіб є конфіденційними і вони можуть бути оприлюднені лише з дозволу громадян. Законопроект також передбачає заборону громадянам України робити копії державних документів і дозволяє органам державної влади не відповідати на інформаційні запити за певних обставин. Крім того, планується ввести оплату громадянами відповіді на інформаційні запити, що перевищують за обсягом 10 сторінок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

575