Втрати української економіки від незадовільної якості автомобільних доріг у країні за період з 2001 по 2013 рр. . зросли в 2,7 рази - до 55 мільярдів гривень на рік.

Такі дані озвучив голова Держагентства автомобільних доріг України («Укравтодор») Євген Прусенко в ході публічних дебатів «Якісні дороги - дороге задоволення для України».

«Якісні дороги не можуть бути дешевими, це всім зрозуміло. Давайте запитаємо: скільки коштує бездоріжжя? У 2001 році ми визначили, що втрати складають 20 млрд грн на рік, або 3,5% ВВП, сьогодні ці втрати зросли до 55 млрд грн», - цитує Прусенко «Інтерфакс- Україна».

Як зазначив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк, світовий досвід показує, що нормальний рівень фінансування доріг становить 4% ВВП.

«Що ми маємо в Україні? Візьмемо 2012 рік, найбільш вдалий з точки зору інфраструктури: фінансування склало трохи більше 15 млрд грн. Якщо ми порівняємо цю цифру з ВВП, отримаємо 1,1%, - очевидно значне відставання», - сказав він.

За словами Вовка, така ситуація значною мірою зумовлена ​​тим, що основними галузями, що формують левову частку ВВП, є металургія, АПК та хімічна промисловість, вантажопотік яких формується на залізницях. Тому великий бізнес не надто зацікавлений в якісних дорогах, вважає експерт.

«Але є великий замовник - середній клас, саме він виграє від доріг», - зазначив Вовк.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович вважає неприпустимим стан справ, що склався у сфері дорожнього будівництва, зокрема, щодо якості автомобільних доріг загального користування та вулиць і доріг комунальної власності.

За словами голови Державного агентства автомобільних доріг «Укравтодор» Євгена Прусенка, на ремонт усіх доріг загального користування необхідно півмільярда гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2217