Зараз не можна говорити про якісь критичні наслідки, тому що рівень боргового навантаження невисокий . Про це радіостанції «Голос Столиці» розповів аналітик компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

« Зараз не можна говорити про якісь критичні наслідки , тому що дійсно, як каже прем'єр, рівень боргового навантаження невисокий . І за прогнозами на кінець року, держборг буде 42%. Завжди є якісь джерела , зрештою, можна зменшити корупційну ренту , і це буде істотно стимулювати наповнення бюджету», - сказав він.

Коментуючи останнє пониження рейтингу єврооблігацій України до «Саа1» з «B3 » міжнародним рейтинговим агентством Moody's Investors Service , експерт зазначив , що в ньому не йдеться про переддефолтний стан.

«У нас немає переддефолтного стану , у нас дійсно боргове навантаження поки невисоке. Аналітики Moody`s так не говорять , а зміна рейтингу була більше пов'язана зі зміною вагових категорій у критеріях оцінки Moody`s . Там нічого кардинального не сталося . Ні про який дефолт ніхто із серйозних економістів не говорить», - додав аналітик.

Відповідаючи на запитання про альтернативні джерела запозичень, Фурса сказав, що такі завжди є.

« Це можуть бути і установи , і країни. Перш за все, все перше півріччя ми користувалися ринковими методами - ходили і займали на відкритому ринку, роблячи євробонди . Зараз ми знаємо , що представники Мінфіну поїхали в Китай , мабуть , сподіваються привезти звідти пару мільярдів доларів. Хотілося б , щоб вийшло , але гадати тут важко», - резюмував експерт.

Нагадаємо, що державний і гарантований державою борг у серпні зменшився на 1,25% порівняно з липнем поточного року, і склав 68,35 млрд доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243