Підвищення якості продукції українського виробництва , а також розширення географії експорту за рахунок країн, що розвиваються, - головний результат для української економіки від підписання угоди про асоціацію з ЄС, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Таку думку висловив економічний експерт Мар'ян Заблоцький.

На думку аналітика , перехід українських виробників на стандарти якості рівня ЄС відкриють для експортерів і ринки інших країн.

«Очевидно , що Україна , адаптуючись до європейських стандартів , буде навіть збільшувати можливості для свого експорту до країн СНД. Крім цього , продукція, яка випускається відповідно до стандартів ЄС , зможе бути більш конкурентоспроможною на ринках Азії , Близького Сходу , Африки , Латинської Америки. А саме ці ринки будуть в наступне десятиліття становити найбільший інтерес для українських виробників. Це ринки зі зростаючою чисельністю населення і рівнем доходів», - пояснив Заблоцький.

Говорячи про перспективи розширення торгівлі між Україною та ЄС , експерт зазначив , що створення зони вільної торгівлі стане потужним стимулом для модернізації виробничих потужностей і технологій українських виробників , що , в кінцевому рахунку , призведе до підвищення рівня життя пересічних українців.

«Саме це , а не членство як таке , є головною метою європейської інтеграції. Можливість вільної торгівлі з ЄС зумовить поступове підвищення якості та ефективності українського виробництва , збільшення частини продукції з високою доданою вартістю в українському експорті. Тому потенційно вигода від вільної торгівлі з ЄС більша, ніж від аналогічних домовленостей з Митним союзом», - підкреслив Заблоцький.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявив , що приєднання внутрішнього ринку України до європейського сприятиме виходу Європи з кризи. Свою думку він пояснив тим , що введення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС , за оцінками експертів , збільшить ринок Євросоюзу майже на 7% , виробництво товарів послуг в Європі більш ніж на 1% , а експорт європейських товарів і послуг у світі майже на 1%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186