Незабаром запрацює підписана раніше між Україною і Китаєм угода про валютний своп, внаслідок чого суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності двох країн зможуть здійснювати взаємні розрахунки у своїх національних валютах - гривні та юані - без участі долара.

Про це розповів журналістам перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, підбиваючи попередні підсумки свого візиту до Китаю, який проходить з 23 по 27 вересня.

« Угода (про валютний своп) готова, але вона поки не працює , тому що зараз йде процес обговорення з представниками бізнесу. Українська сторона веде консультації зі своїми банками , китайська - зі своїми . Сьогодні вже є побажання як наших банків , так і їхніх клієнтів , працювати у національних валютах. Думаю , вже в цьому році повинні піти перші операції», - сказав перший віце-прем'єр, відповідаючи на запитання, чи йдеться про розширення валютних свопів, угоду про яких Арбузов підписував з Китаєм ще у статусі глави НБУ.

Також віце-прем'єр повідомив, що Україна має намір збільшити поставки своїх товарів до Піднебесної для вирівнювання торговельного сальдо у взаємній торгівлі - сьогодні обсяги китайського імпорту перевищують обсяги українського експорту в цю країну.

«Якщо будуть реалізовані проекти у ключових галузях для співпраці , Україні вдасться поліпшити сальдо торгівлі з Китаєм , звівши його до нуля. Нам потрібно організувати роботу так , щоб імпорт з Китаю не перевищував обсяги нашого експорту в цю країну», - заявив перший віце-прем'єр.

Серед стратегічних напрямів співпраці Арбузов назвав сільське господарство , розвиток транспортної та портової інфраструктури для нарощування українського експорту та покращення транзитних можливостей країни , а також літакобудування , космічну галузь , науку , культуру , медицину.

Нагадаємо, 24-27 вересня проходить робочий візит урядової делегації на чолі з першим віце-прем'єр-міністром України Сергієм Арбузовим до Китайської Народної Республіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230