Відомий російський економіст Михайло Делягін в інтерв'ю газеті «Комсомольская правда в Украине» охарактеризував майбутнє підписання Україною Угоди про Асоціацію з Євросоюзом як стратегічну невдачу Росії.

На його думку , російська «політтусовка» досі мислить категоріями початку 90-х років: «Нікуди Україна не дінеться , приповзе до нас на череві». «Досвід показує, що не приповзе, - заявив Делягін. - Але усвідомити це за майже чверть століття виявилося, схоже, нікому».

Делягін погодився зі словами прем'єра Миколи Азарова , що чинний газовий контракт з Газпромом все більше віддаляє Україну від Росії. «На початку створення Митного союзу вступ України уявлявся цілком реальним, - вважає Делягін. - Але через позицію «Газпрому» Україна була відторгнута від Митного союзу. До того ж прокинулася класова свідомість української олігархії, яка зрозуміла: при інтеграції з Росією вона не витримує конкуренції з більш потужним російським капіталом. Результат - прямий курс України на Угоду про асоціацію з Євросоюзом, що включає зону вільної торгівлі».

Делягін вважає: російська еліта пізно похопилася, коли стало зрозуміло, що Україна вибрала європейський вектор. «Бжезинський писав, що без України навіть найсильніша Росія - не більш ніж регіональна держава, а з Україною навіть найслабша Росія - держава світового рівня , - говорить Делягін. - Наші «геніальні манагери», на жаль, доперли до цього «методом тику», зрозумівши, що Митний союз без України неповноцінний. Та й з послом на Україні нам, по-моєму, не пощастило».

Делягін впевнений , що обрана Росією політика тиску на Україну неефективна. «В умовах відсутності проросійської політичної партії конфлікт української влади з Росією грає на руку опозиції. До влади можуть прийти сили , на тлі яких ненависть до Росії з боку «помаранчевих» здасться дитячим садком. Під загрозою опиняться і Харківські угоди щодо Севастополя, і єдність православної церкви, і вкрай важливе для обох країн співробітництво між правоохоронними структурами. Не виключені і відмова України від позаблокового статусу і відновлення переговорів про вступ до НАТО», - вважає російський експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299