Кабінет Міністрів схвалив концепцію розвитку агролісомеліорації в Україні . Про це йдеться у розпорядженні уряду від 18 вересня 2013 року №725-р.

Концепцію передбачається реалізувати протягом 2014-2025 рр.

«Метою концепції є визначення напрямів інституційних змін та вдосконалення законодавства , що забезпечить оптимізацію площ захисних лісових насаджень лінійного типу за зональним принципом , ефективне ведення господарства в них і стане екологічною передумовою для збалансованого розвитку агроландшафтів», - йдеться в документі.

Це дозволить вирішити проблеми захисту ґрунтів від деградації та забруднення , підвищення врожайності сільськогосподарських культур , збільшення обсягу виробництва екологічно безпечної продукції , забезпечення продовольчої безпеки держави , збереження ландшафтного та біологічного різноманіття , створення екологічно безпечних умов проживання населення , передає «РБК- Україна».

Концепція передбачає проведення інвентаризації земель , зайнятих захисними лісовими насадженнями лінійного типу , внесення змін до нормативно-правових актів щодо використання захисних лісових насаджень лінійного типу; відновлення підготовки фахівців з агролісомеліорації у відповідних навчальних закладах III- IV рівня акредитації за державним замовленням.

Реалізація концепції дозволить підвищити стійкість біологічної компоненти агроландшафтів до негативного впливу , зупинити ерозії і дефляції ґрунтів , поліпшити лісівничо-меліоративні функції захисних лісових насаджень лінійного типу у результаті проведення необхідних лісівничих заходів, зберегти біологічне і ландшафтне різноманіття , посилити інтенсивність процесів природного відтворення агроландшафтів тощо.

Реалізація концепції має здійснюватися за рахунок коштів державного , місцевих бюджетів та інших джерел , передбачених законодавством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188