У 2014 році економіка України може продемонструвати зростання у плюс 3%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему: «Осінь 2013 року. Сценарії і ризики розвитку української економіки» заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«За підсумками 2013 року економіка зросте максимум на 0,5%. Разом з тим, у нас є достатньо позитивний прогноз на наступний рік. Ми очікуємо зростання на рівні 3%», - сказав він.

Експерт зазначив, що у 2014 році очікується збільшення прямих іноземних інвестицій щонайменше на 20% на тлі позитивної новини, пов'язаної з підписанням Угоди з ЄС. Крім того, за його словами, в Україні прогнозується зростання соціальних виплат.

Устенко вважає, що в 2014 році відбудеться різке пом'якшення моніторної політики НБУ. «У нас є підстави так припускати, враховуючи те, що двічі поспіль вже була знижена облікова ставка Національного банку. Думаємо, що НБУ буде проводити політику різкого насичення ринку ліквідністю... Ми припускаємо, що незабаром ми побачимо, що векселі будуть прийматися як застава комерційними банками, які згодом зможуть віддавати їх як заставу Національному банку України для отримання рефінансування. Це неминуче позначиться на зниженні ставок за кредитами і депозитами. І теж правда, що в такому разі може бути отриманий додатковий імпульс для розвитку економіки України», - пояснив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович переконаний, що наша держава володіє високим потенціалом розвитку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190