Крім політичних та економічних відносин з ЄС , Україна повинна активно розвивати партнерські відносини і з азіатськими країнами, зокрема, з Китаєм. У першу чергу ця країна цікава для вітчизняної економіки з точки зору залучення інвестицій . А одним із найперспективніших напрямів співпраці залишається сільське господарство. Бо саме вітчизняна сільгосппродукція може прогодувати населення Китаю, яке постійно збільшується. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко.

« Китай - це , мабуть, один із найбільш важливих альтернативних напрямів, про які завжди треба пам'ятати , незважаючи на те , які зрушення іншого характеру відбуваються з нашими найближчими сусідами», - зазначив Устенко.

Фахівець вважає , що важливу роль у розвитку партнерських відносин відіграє те , що його налагоджує керівництво уряду . Так , зараз у Китаї перебуває українська делегація на чолі з першим віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим .

« Китай - це дуже специфічна економіка , де не можна домогтися якогось абсолютно позитивного рішення від окремо взятих гравців , я маю на увазі бізнес , без домовленостей на високому політичному рівні», - зазначив експерт.

На переконання Устенка, Китай дуже зацікавлений у збільшенні імпорту вітчизняної сільгосппродукції. Зокрема , це обумовлено тим , що населення країни збільшується з кожним роком.

« Китай - великий виробник сільськогосподарської продукції. Але також правда і те , що Китай - великий імпортер сільськогосподарської продукції. І в останні роки країна намагається розв’язати завдання, пов'язане з тим , що населення зростає. Для України це колосальні можливості для просування інтересів нашого сільського господарства на китайському ринку», - заявив економіст.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера також зазначив , що співпраця з Китаєм важлива через реальну можливість залучення інвестицій. А вони , у свою чергу , сприятимуть збільшенню сільгоспвиробництва, що дозволить нарощувати експорт .

«Потенціал для зростання українського експорту значний . Але правда і те , що українське сільське господарство вимагає колосальних інвестицій . Ось чому , на мій погляд , у складі української делегації зараз перебуває і український міністр сільського господарства . Українське сільське господарство можна довести до рівня європейського . І , скажімо , замість 50 мільйонів тонн зерна збирати 100 мільйонів тонн зерна. Але , за нашими оцінками , подібного роду зміни вимагають близько 50 мільярдів доларів інвестицій тільки в одне сільське господарство протягом найближчих десяти років», - підсумував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198