Європейський центральний банк при необхідності готовий провести ще один раунд програми нелімітованих кредитів банкам строком на 3 роки (LTRO). Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив на економічній конференції в м.Ессені (Німеччина).

При цьому , за словами фінансиста , темпи повернення позик банками вказують , що фінансові інститути стали менше залежні від ліквідності, що надається центральним регулятором. «За останні місяці довіра до єврозони відновилася. Як наслідок , роздробленість її фінансових ринків відступає, це сталося не тільки завдяки нестандартним рішенням ЄЦБ, але і за рахунок прогресу в управлінні єврозоною з боку урядів, а також за рахунок продовження реформ», - сказав він.

За словами Драгі, своєчасне погашення кредитів явно говорить про нормалізацію ситуації, але зникнення надлишків ліквідності може створити підвищувальний тиск на ринкові ставки позик. «Для компенсації даного ефекту ми готові застосувати всі інструменти , включаючи LTRO. Постараємося зберігати низькі базові процентні ставки; тим більше, що інфляція у єврозоні довго буде нижчою цільового рівня 2%», - запевнив фахівець.

Він нагадав, що Європарламент схвалив законопроект, за яким з жовтня 2014 року контроль діяльності більшості європейських банків передається ЄЦБ. «Єдиний банківський регулятор буде здійснювати нагляд над 150 найбільшими банками Європи , на частку яких припадає близько 80% банківських активів у 17 країнах зони євро. Країни-члени Євросоюзу, що не входять у єврозону, в майбутньому зможуть приєднатися до цього механізму. Тим самим зроблено реальний крок до створення банківського союзу», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134