Зміна порядку зарахування коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб є одним із заходів щодо дедоларизації економіки України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олександр Арсенюк.

«Такий захід спрямований, насамперед, на те, щоб запобігти використанню іноземних грошових одиниць в розрахунках на території України. Зокрема між фізичними особами», - заявив він.

Арсенюк підкреслив, що дане нововведення не стосується можливості населення оперувати власними коштами в іноземній валюті. «Ніяких заборон немає щодо переказу коштів з одного власного рахунку на інший. Ми сподіваємося і впевнені, що цей захід підтримає ті позитивні тенденції, які ми спостерігаємо в поточному році на грошово-кредитному ринку», - заявив фінансист.

Він зазначив, що в НБУ відстежують поступову тенденцію щодо зниження показника доларизації економіки і з початку року цей рівень знизився на 3 процентні пункти. «Ми можемо зазначити, що на сьогоднішній день в економічних відносинах гривня превалює над іноземною валютою», - заявив він.

Разом з тим Арсенюк додав, що все таки залишається певний сегмент, який поки обслуговує іноземна валюта. «Чим меншим буде даний сегмент, в якому законно чи незаконно є оборот іноземної валюти, тим краще для нашої економіки і грошово-кредитного ринку. Для нас, як для регулятора, легше контролювати цей ринок і забезпечувати виконання нашої основної конституційної функції - забезпечення стабільності грошової одиниці. У зв'язку з цим НБУ як застосовував, так і продовжуватиме надалі застосовувати заходи, спрямовані на те, щоб якомога більше витіснити іноземну валюту з обслуговування економічних відносин всередині держави», - підкреслив заступник директора.

Він також зазначив, що на заходи щодо дедоларизації економіки, які застосовувалися раніше, економічне співтовариство реагує адекватно. «Головним нашим партнером є населення, яке з кожним днем все активніше працює саме з національною грошовою одиницею. У поточному році приріст гривневих депозитів істотно перевищує приріст депозитів в іноземній валюті», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, Національний банк України змінив порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

435