За прогнозами синоптиків, вже найближчими днями територію України припинять заливати дощі. Саме тоді аграрії приступлять до збору залишку врожаю картоплі. І вже через два-три тижні ціна на картоплю стабілізується. У цілому ж планується зібрати до 23 мільйонів тонн картоплі, що дозволить задовольнити внутрішній попит на цей продукт. Про це повідомив експерт аграрних ринків Руслан Швець.

«Щороку українці споживають близько 6 мільйонів тонн картоплі. Урожай же в середньому становить до 23 мільйонів тонн. Тому проблеми з внутрішнім забезпеченням немає. Для того ж, щоб аграрії могли з вигодою реалізувати зібраний урожай картоплі, Мінагрополітики налагоджує для них ринки збуту. Наприклад - оптові ринки сільгосппродукції і ярмарки. Однак вигідніше об'єднуватися в кооперативи і виходити на ринок з партіями товару» , - підкреслив Швець.

З приводу вартості картоплі експерт зазначив, що її ціна почне падати через два-три тижні, коли почнеться збір решти врожаю. Що стосується нинішньої ціни, то Швець зазначив, що ситуація не критична.

«Багато ЗМІ повідомляють про високу ціну на картоплю, проте навіть у великих супермаркетах її можна купити за прийнятною ціною - навіть по 2,5 гривні. І проблему треба шукати в спекулянтах, які скуповують картоплю у селян, залякуючи їх або великою пропозицією, або катастрофічно поганим урожаєм. Тому виходить так, що заробляють перекупники, а фінансовий збиток зазнають селяни», - зазначив експерт.

Нагадаємо, що, за даними Державного комітету статистики, індекс цін на картоплю за 8 місяців поточного року на 15% нижче, ніж за аналогічний період минулого року. При розрахунку експерти брали до уваги, перш за все, ціни в магазинах великих міст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336