Голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна заявила про намір скоротити термін перебування на обліку безробітних до середньоєвропейського рівня - з шести до чотирьох місяців. За її словами, в регіонах «вже поступово йдуть до цього показника».

Як уточнили в прес-службі відомства, середня тривалість перебування на обліку скоротилася за останній рік на 16 днів - до 151 дня (п'ять місяців).

Як пише «Комерсант-Україна» у матеріалі «Без діла не залишать» , винятком стала Тернопільська область, де показник зріс на два дні. Найшвидше працевлаштовують у Закарпатській, Львівській, Одеській областях і в Севастополі. «Чотири місяці - це наш орієнтир. Коли можна буде його досягти, ми не знаємо», - додають у прес -службі.

За словами пані Лазебної, скоротити терміни перебування на обліку допоможе закон про зайнятість, зокрема норми про надання ваучерів для підтримки конкурентоспроможності громадян старше 45 років (у 2013 році вони становлять 11,47 тис.грн.; з травня по серпень ваучери отримали 10,2 тис. українців, з яких 5,3 тис. осіб були безробітними). Серед стимулів зайнятості також вказана компенсація єдиного соцвнеску для роботодавців, які створюють нові робочі місця (працевлаштовано 3 тис. осіб), і одноразові виплати для відкриття бізнесу (10 тис. осіб).

Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості на 1 вересня була майже в п'ять разів менша (88,6 тис.), ніж офіційно зареєстрованих безробітних.

Зараз немає обмежень щодо терміну перебування на обліку (статус безробітного надається з першого дня реєстрації), але при дворазовій відмові від запропонованої підходящої роботи непрацевлаштований знімається з обліку. Крім того, допомога по безробіттю не може виплачуватися довше 360 календарних днів протягом двох років, але тільки перші 90 днів безробітні отримують 100% нарахованої суми. Після цього щомісячні виплати скорочуються на 20-30%.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244