Морепродукти, виловлені в середу рибалками японської префектури Фукусіма, сьогодні після перевірок на радіоактивність надійшли в місцеві магазини. Тести були проведені на зразках 11 видів риб, кальмарів і крабів. Як повідомляється, перевірка не виявила наявності в них радіоактивних речовин. Очікується, що в п'ятницю морепродукти, які були здобуті у водах префектури, вперше після аварії на розташованій там АЕС «Фукусіма-1» навесні 2011 року, надійдуть у тому числі і на оптовий ринок в Токіо.

Рішення провести на цьому тижні пробний лов було прийнято за результатами перевірок та аналізів, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Як стверджується, тести показали, що у 95 зі 100 видів морепродуктів біля берегів префектури Фукусіма не міститься будь-яких слідів радіоактивних частинок. У решти п'яти різновидах їх вміст не перевищував одну десяту від граничної норми, встановленої урядом Японії .

Риболовецький промисел у водах Фукусіми був зупинений навесні 2011 року, що створило великі економічні проблеми для місцевих рибалок. Перший пробний лов передбачалося провести ще 5 вересня поточного року. Однак рибалкам довелося відмовитися від цього плану через витік 300 тонн радіоактивної води, яка була зафіксована на АЕС «Фукусіма-1» у серпні.

Уряд Японії стверджує, що підвищення радіоактивного фону відзначено тільки в деяких місцях у межах блокованого технічного порту атомної станції. Рівень радіації у воді відкритого океану, за офіційними даними, знаходиться нижче граничної норми, встановленої Всесвітньою організацією охорони здоров'я для питної води.

Як повідомлялося, фахівці, що працюють на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1», будують стіну в морі за 5 метрів від берегової лінії, щоб повністю запобігти поширенню радіоактивних речовин навіть у межах технічного порту станції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224