Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України і датський Інвестиційний фонд для країн, що розвиваються (IFU), підписали Меморандум про взаєморозуміння , повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

«Наш Фонд має значний досвід у проектах сільськогосподарського та ІТ-напрямку. Сьогодні компанії , які інвестують в Україну - це масштабні компанії. Тому сподіваюся , що в рамках нашої співпраці ми допоможемо Держінвестпроекту залучити датських партнерів інвестувати в українські національні проекти», - прокоментував підписання меморандуму Директор департаменту розвитку Інвестиційного фонду Пітер Швальбе.

Директор Департаменту національних проектів Юрій Гусєв зазначив , що стратегічним завданням співпраці з Фондом буде інтеграція інноваційних датських технологій сільського господарства в аграрний сектор України . Історично Данія , як і Україна , є аграрною країною , тому велика кількість датських ноу-хау в галузі виробництва сільськогосподарського обладнання та продукції впроваджується саме в цей сектор і за інноваційними технологіями в аграрному секторі скандинавська країна є передовою в світі. Про що свідчить факт , що з 2,2 млн га оброблюваної землі Данія виробляє продуктів на 15 млн. чоловік , а продуктивність праці аграрного сектора - найефективніша у світі , адже типова датська ферма - це 300 га землі на 5 осіб , зайнятих у виробництві , і один трактор середньої потужності.

Нові інноваційні технології в аграрному секторі Данії повністю перетворили ферми і мінімізували участь людини в процесі виробництва : якщо 20 років тому було 200 тис. ферм , то тепер завдяки інноваціям залишилося тільки 70 тис. , а з 20 % населення , зайнятих у сільському господарстві , залишилося 6%.

У свою чергу , Швальбе визначив , що енергетика і сільське господарство для Фонду є одними з найбільш привабливих сфер для інвестування в українську економіку . На зустрічі данський чиновник високо оцінив потенціал аграрного сектора України і відмітив значні зміни в енергетичній політиці держави в плані поновлюваних джерел енергії , результатом якої стало те , що українська вітрова енергетика за потенціалом розвитку посідає друге місце у світі.

Швальбе зазначив , що Данія готова поділитися з українцями своїми ноу-хау в аграрному секторі , про що свідчить той факт , що щорічно близько 1,5 тис. українських стажерів проходять практику в данських агрокомпаніях. Ця схема роботи дуже ефективна : вони вчаться вести сільськогосподарський бізнес в сучасних умовах , а після повернення отримують можливості для застосування нових навичок в Україні .

Також данський інвестор відмітив високий потенціал IT-сектора української економіки та навів приклад , що на даний момент більше 1 400 українських програмістів працюють дистанційно на датські компанії.

Підбиваючи підсумок зустрічі , директор Інвестиційного Фонду висловив переконання , що підписаний Меморандум про взаєморозуміння створить міцну основу для подальшої співпраці між Данією та Україною , а 45 інвестиційних проектів Фонду в різних галузях економіки , які створили більше 2 тис. кваліфікованих робочих місць , - це тільки початковий етап співпраці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205