Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв не виключає участь України як спостерігача в Митному союзі при одночасному членство в Євросоюзі. Про це прем'єр-міністр повідомив сьогодні за підсумками засідання Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав урядів.

«Спостерігачем, звичайно, можна залишатися», - сказав він.

«Якщо говорити про нашу оцінку того, в якій стадії перебуває український інтеграційний процес, то наша оцінка дуже проста, вона полягає в тому, що як тільки Україна підпише договір про асоційоване членство в Євросоюзі, вона і де-юре і де факто практично закриє для себе можливості повноцінної участі у Митному союзі», - сказав Медведєв, повідомляє «ИТАР - ТАСС».

Прем'єр зазначив, що прийняте рішення - це суверенне рішення України. «Поміститися на двох стільчиках не вдасться» , - підкреслив Медведєв, додавши, що Києву не варто ображатися на наслідки, які послідують. Вони полягають в тому, що після початку виконання договору між Україною та ЄС на ринок України «хлинуть європейські товари, які будуть відрізнятися високою якістю і низькою ціною» і будуть, за словами Медведєва, «прагнути на наш ринок».

Щоб запобігти безконтрольному надходженню українських і європейських товарів, Росія буде використовувати всі механізми, застосування яких не заборонено ВТО. «У цьому випадку для України особливий режим, партнерський режим, який діяв досі, він закінчиться. Так, ми будемо дружити, ми будемо торгувати, але це буде торгівля така ж, як ми ведемо з нашими іншими партнерами - без всяких привілеїв і, навпаки, може бути, навіть з обмеженнями», - підкреслив Медведєв.

Він закликав Україну прорахувати всі наслідки. «Нехай продають свою продукцію в Європу... Нехай спробують продати», - побажав українським партнерам глава уряду РФ.

У свою чергу, глава українського уряду Микола Азаров упевнений, що консенсус буде знайдений. «Нам нікуди не подітися одне від одного. Ми приречені на співпрацю з країнами Митного союзу», - сказав він. На його думку, Угода про асоціацію з ЄС не несе небезпеки для МС. «Україна намагається переконати в цьому країни - члени МС, - повідомив Азаров. - Київ готовий створити пости спільного митного контролю з державами - членами МС для контролю за імпортом. Ми прагнемо вийти з цієї ситуації з розумінням великої важливості ринків Митного союзу», - підсумував прем'єр-міністр України.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійською спільнотою.

Україна може приєднатися в середньому до 70 угод , які діють у Митному союзі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

459