Сучасні проблеми забезпечення безпеки вже не можуть бути вирішені самостійно на національному рівні - їхнє вирішення можливе лише шляхом створення глобальних і регіональних інтегрованих систем безпеки. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у середу в Ялті на відкритті Міжнародної конференції керівників спеціальних служб і правоохоронних органів країн-членів ЄС - партнерів Служби безпеки України, повідомили ForUm'у у прес-службі РНБО.

«Відбуваються у світі глобалізаційні процеси характеризуються високим динамізмом і взаємозалежністю, посиленням протиріч і конкуренції практично в усіх сферах міжнародного життя. Розширюється спектр нових викликів і загроз, підвищується рівень конфліктності», - сказав секретар РНБО.

За його словами, серйозну загрозу миру і стабільності сьогодні становить вибухонебезпечна ситуація на Близькому Сході і насамперед - сирійський конфлікт, складною залишається обстановка і в інших зонах «гарячих» і «заморожених» конфліктів.

Клюєв зазначив, що за останні роки значно зросла роль таких загроз, як міжнародний тероризм, поширення компонентів зброї масового ураження і засобів її доставки. За його словами, істотну загрозу становить транснаціональна організована злочинність, угруповання якої активно використовують канали нелегальної міграції для переправлення бойовиків, транспортування наркотиків і торгівлі людьми.

Секретар РНБО також відзначив зростання загроз інформаційної безпеки та кіберзлочинності. Мова вже відкрито стала вестися про можливі кібервійни, а фінансово-економічні втрати від діяльності кіберзлочинців досягають величезних розмірів, підкреслив Клюєв.

Він також зазначив, що перед обличчям нових викликів і загроз, в першу чергу пов'язаних з появою та використанням нових видів зброї та військової техніки, створених на основі новітніх технологій, зростає уразливість всіх членів міжнародного співтовариства, і очевидною стає підвищення ролі спецслужб різних країн і їхньої ефективної взаємодії.

За словами секретаря РНБО , наша країна активно співпрацює з провідними міжнародними організаціями у сфері боротьби з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму. Зокрема, в лютому цього року Україна направила заявку на отримання статусу члена Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), повідомив Клюєв.

Як один із прикладів ефективної співпраці Служби безпеки України зі своїми європейськими партнерами щодо попередження терористичних актів, проявів радикалізму та екстремізму Клюєв назвав успішне проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

У Міжнародній конференції керівників спеціальних служб і правоохоронних органів країн-членів ЄС - партнерів Служби безпеки України беруть участь представники близько тридцяти спецслужб із двох десятків європейських країн. Серед обговорюваних питань - протидія міжнародному тероризму і релігійному екстремізму на європейському просторі; взаємодія у боротьбі з кіберзлочинністю; протидія поширенню зброї масового ураження; боротьба з оргзлочинністю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187