Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає , що на сьогоднішній день в механізмі українсько-російських відносин є багато речей , які потрібно поліпшити. Про це він сказав в інтерв'ю «Forbes.ua» в ході 10-ї щорічної зустрічі Yalta European Strategy , коментуючи призначення Владислава Суркова радником Путіна з питань співпраці з Україною.

«Особисто його я не знаю. Але сьогодні в механізмі українсько-російських відносин є багато чого, що потрібно покращувати. І я думаю, що коли політичні пристрасті навколо підписання Угоди про асоціацію (з ЄС.- Ред.) трохи вщухнуть, нам з Росією потрібно буде будувати відносини вже з урахуванням тих можливостей , які відкриває вільна торгівля України з ЄС. Адже це не тільки потужний фактор для розвитку торгівлі України з ЄС, а й позитивний фактор для Росії і російських виробників», - зазначив він.

За його словами, зокрема , позитивним моментом для РФ стане те , що «продукція , вироблена в нашій країні спільним російсько-українським підприємством, матиме нульове мито в ЄС». «Це має стати хорошим стимулом для інвестицій російського бізнесу в економіку нашої країни і реалізації їхніх стратегічних інтересів», - зазначив міністр.

Кожара також висловив упевненість , що підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС матиме позитивний вплив і на політичні, і на економічні відносини з РФ. «Ми розуміємо , що сьогодні російська політика з приводу Асоціації базується на деяких сентиментах. Я думаю, після факту підписання Угоди цей фактор зникне, і ми зможемо більш раціонально і прагматично підійти до подальшого розвитку наших відносин. Переваги я вже назвав», - додав він.

Він також спростував заяви радника президента РФ Сергія Глазьєва щодо збитків, яких зазнає Україна при підписанні Угоди про асоціацію.

«Уряд аналізував зміст заяв пана Глазьєва і дійшов думки , що не все в них правда , і не все так катастрофічно погано, як нас намагаються переконати. Ще раз скажу: ми очікуємо поліпшення відносин з РФ після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Те , що відбувається зараз, я вважаю сентиментами. І сентименти переважають над раціональністю», - додав він.

Як раніше повідомляв ForUm, радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв передрікає Україні швидкий дефолт після підписання Угоди про Асоціацію.

Заяви деяких російських експертів про дефолт, який загрожує Україні, безпідставні, з гривнею нічого не станеться, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська сторона раніше заявляла, що Митному союзу в цьому випадку доведеться вжити захисних заходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143