Міністр закордонних справ Леонід Кожара розповів, які законопроекти залишилося прийняти Україні для успішного підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Залишилося кілька фундаментальних законів, наприклад, закон про прокуратуру. Нам приємно зазначити, що є попередня позитивна оцінка Венеціанської комісії щодо цього закону. Дуже скоро ВР може зайнятися його прийняттям. Крім того, це закон про реформування міліції, закони про реформування судової системи, фундаментальний закон про вибори», - повідомив міністр в інтерв'ю «Forbes.ua» у ході 10-ї щорічної зустрічі Yalta European Strategy.

Як підкреслив міністр, щодо євроінтеграційних законів Верховна Рада голосує конституційною більшістю - понад 300 депутатів. «Тобто у Раді є дуже сильний консенсус з приводу європейської інтеграції. І Віталій Кличко , і Арсеній Яценюк сказали , що зараз це – їхня головна мета. Так що я не очікую проблем з прийняттям цих законопроектів. Але стосовно деяких із них потрібно вносити зміни до Конституції, а тому їх прийняття відкладається до проведення конституційної реформи», - сказав він.

Наприклад , це стосується такого питання, як приєднання України до Римського статуту кримінального суду. «Під час саміту Україна зробить заяву, що приєднання до Статуту можливе тільки після зміни Конституції», - повідомив Кожара.

На запитання, чи погодиться ЄС на такий порядок дій , міністр зазначив: «Так, ми домовилися з ЄС , що, наприклад , стосовно Римського статуту цю заяву сприймуть. У цілому основні реформи почнуться не до, а після підписання - просто тому, що поки у нас немає асоціації з ЄС, деякі реформи нам не потрібні, а деякі навіть трошки шкідливі».

«Наприклад, не маючи зони вільної торгівлі з ЄС у галузі сільського господарства, приймати всі європейські стандарти у цій сфері безглуздо. Нам до цього ще далеко, і ми повинні бути впевнені, що українська економіка не розвалиться , не витримавши конкуренції . Тому синхронність початку реформ і запровадження зони вільної торгівлі - це необхідні умови. Хоча в цілому для більшості галузей УА буде відразу вигідно», - сказав Кожара.

За його словами , Україна знижуватиме свої тарифи для європейських виробників удвічі, а європейські виробники для України - у 15 разів. «Для деяких галузей передбачено перехідний період , квотування . Припустімо, для автомобільної промисловості перехідний період складе 15 років і буде введена квота щодо граничного імпорту авто з ЄС - 45 000 на рік , імпортні мита в рамках якої будуть поступово , протягом 15 років , знижуватися до нуля . А все , що буде ввозитися понад цього обсягу , буде обкладатися митами згідно з національним режимом, а не режимом вільної торгівлі», - уточнив глава зовнішньополітичного відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296