Польща виступає за скасування візового режиму Євросоюзу з країнами Східного партнерства.

Про це на конференції у Варшаві заявила заступник міністра закордонних справ Польщі Катажина Пелчинська-Наленч, передає «Укрінформ».

« Польща рішуче підтримує відкриття східного кордону ЄС, зокрема й Польщі. Це найпотужніший інструмент , який має у своєму розпорядженні Польща і ЄС , що дозволяє нам бути ближче до товариств сусідніх країн , а їм показувати , що це майбутнє для їх та їхніх країн», - заявила заступник керівника МЗС РП , яка відповідає за східну політику.

За її словами , вимоги візового режиму є пережитком часів «холодної війни». Східні сусіди виконують вимоги Євросоюзу щодо лібералізації візового режиму, і це говорить на користь його скасування.

У той же час Пелчинська-Наленч зазначила , що лібералізація візового режиму спрямована на благо людей і не повинна сприйматися як політика щодо урядів країн. «Польська позиція полягає в тому , що народ не повинен нести покарання за помилки своїх урядів», - зазначила вона.

Заступник керівника польського зовнішньополітичного відомства також підкреслила , що Польща видає багато шенгенських і національних віз східним сусідам. За її інформацією , польські консульські установи в минулому році видали українцям 35% від загальної кількості шенгенських віз , виданих усіма країнами ЄС. Крім того , Польща в 2012 році видала в Україні 640 тис. національних віз , що становить понад 50% від загальної кількості цього типу віз , наданих країнами ЄС.

Пелчинська-Наленч визнала , що візове питання є «дуже делікатним і складним» для деяких країн Західної Європи. У той же час дипломат зазначила , що Польща буде переконувати інших членів ЄС у необхідності відкрити кордон для східних країн-сусідів.

«Наш досвід з 90-х років , а також досвід безвізового режиму зі східними партнерами в останні роки в рамках місцевого прикордонного руху показує , що дискомфорт, пов'язаний зі Східною Європою, є значно меншим, ніж про це говорять у Західній Європі», - резюмувала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423