Голова Європейської комісії «За демократію через право» Венеціанська комісія Джанні Букіккіо позитивно оцінює «євроінтеграційний» законопроект про внесення змін до Конституції України про посилення гарантій незалежності суддів, запропонований Президентом України Віктором Януковичем.

«Такі зміни до Конституції є дуже позитивним кроком. Я із задоволенням відзначив, що недавно вони були схвалені переважною більшістю членів Верховної Ради», - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю , опублікованому на сайті газети «Закон і бізнес» у вівторок.

«Я сподіваюся , що зміни до Конституції будуть прийняті, однак ми повинні розуміти , що це лише перший крок. Має бути прийняте відповідне законодавство, і зміни повинні застосовуватися на практиці», - додав Букіккіо.

При цьому на запитання , як оцінює Венеціанська комісія процедуру добору суддів згідно з новим законопроектом , її голова відповів: «Ми вітаємо те , що Верховна Рада як політичний орган більше не буде залучена до призначення суддів - вирішальну роль у даному питанні буде грати Вища рада юстиції, де більшість представляють судді , які , у свою чергу , також обрані іншими суддями».

«Проте ми усвідомлюємо , що незалежність суддів також залежить від інших елементів. Судді повинні почуватися вільними від тиску з боку прокурорів. Проект закону про прокуратуру забезпечить поліпшення у цій сфері. Крім того , повинні бути вжиті заходи для подолання корупції у судовій системі... І, нарешті, незалежність - це також питання правової культури, яка змінюється повільніше, ніж тексти законів», - додав він , передає «Інтерфакс-Україна».

Букіккіо також зазначив , що направлений до Венеціанської комісії для висновків законопроект «Про прокуратуру» є «дуже хорошою основою для всебічної реформи прокуратури», але його текст потребує удосконалення. «Ми головним чином стурбовані надмірними повноваженнями, якими користуються прокурори, коли вирішують, представляти в суді інтереси особи або ж держави... Положення щодо вказівок, які прокурори вищого рівня дають прокурорам нижчого рівня, також повинні бути переглянуті і уточнені. Є низка інших зауважень, але ... їх можна врегулювати досить швидко», - зазначив голова Венеціанської комісії.

Нагадаємо, Верховна Рада України від 5 вересня підтримала направлення до Конституційного суду запропонованих Главою держави змін до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів.

19 вересня КС визнав цей законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282